Omladinski rad u Bosni i Hercegovini: Nastanak i razvoj u periodu 1995 – 2020

Omladinski rad u Bosni i Hercegovini: Nastanak i razvoj u periodu 1995 – 2020

Uvod

Rad sa mladima na prostoru Bosne i Hercegovine nije nova pojava. U periodu postojanja Jugoslavije (SFRJ) postojale su različite omladinske organizacije, kao što su Pioniri, Izviđači, Savez komunističke omladine Jugoslavije i druge, a  koje su bile pod ingerencijom i ideološkim uticajem države. Osnovna svrha gore pomenutih organizacija bila je promocija jugoslovenskog patriotizma, volonterizma, bratstva i jedinstva, kolektivnog djelovanja i uniformisanosti što su bile osnovne vrijednosti koje su promovisale tadašnje političke strukture.

Nakon pada socijalizma i ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini (1992 – 1995) bilo je nužno početi sa obnovom infrastrukture, ekonomije, različitih institucija ali i međuetničkih odnosa u Bosni i Hercegovini. Tokom ratnih dejstava stvorene su etnički homogene teritorije, te skoro da i nije bilo komunikacije između osoba različitih etničkih pripadnosti u Bosni i Hercegovini. Uvidjevši to, progresivni mladi ljudi, uz pomoć međunarodne zajednice u vidu novčanih sredstava i različitih vrsta obuka, nakon ratnih zbivanja odlučuju da se organizuju i daju svoj doprinos ponovnom uspostavljanju međuetničkih veza narušenih ratom. Na taj način formalne i neformalne grupe mladih uzimaju ulogu mirotvoraca, te daju svoj doprinos procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini.

Čitavu publikaciju možete pročitati na linku ispod:Omladinski rad u Bosni i Hercegovini: Nastanak i razvoj u periodu 1995 – 2020

proni.ba

No Comments

Post A Comment