2,5 miliona KM grant i poticajnih sredstava za filmsku produkciju

2,5 miliona KM grant i poticajnih sredstava za filmsku produkciju

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo objavilo je rezultate Javnih poziva za sufinansiranje proizvodnje dugometražnog filma, kratkog filma i razvoj dramskih serija i za dodjelu poticajnih sredstava za filmsku produkciju za 2023. godinu. Za ova dva javna poziva izdvojeno je ukupno 2,5 miliona KM iz sredstava resornog ministarstva.

Na listi izabranih korisnika za dodjelu poticajnih sredstava za filmsku produkciju nalazi se osam projekata, za koje je osigurano ukupno 1,5 milion KM, dok se iznos od milion KM doznačava u formi grant sredstava za produkciju dugometražnih filmova, njih ukupno 12, te za produkciju šest kratkometražnih filmova, te za razvoj šest dramskih serija – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Izabranim korisnicima sredstva su raspoređena na osnovu prijedloga i bodovanja projekata od strane stručnih komisija u čijem sastavu su bili eminentni filmski radnici i poznavaoci filmske industrije.

U okviru podržanih projekata nalaze se djela istaknutih i nagrađivanih filmskih stvaralaca, kao što su Jasmila Žbanić s nastavkom filma „Quo Vadis Aida? – Dio koji nedostaje“, Danis Tanović, Aida Begić, Dino Mustafić, itd.

Ministarstvo kulture i sporta KS kontinuiranim povećanjem sredstava za filmsku produkciju pokazuje svoje opredjeljenje da posvećeno i transparentno podržava razvoj bh. kinematografije i da je uvijek otvoreno za saradnju s filmskim djelatnicima, te da će i dalje pružati podršku njihovom radu i proizvodnji visokokvalitetnog sadržaja.

“Istovremeno očekujemo podršku profesionalnih filmskih radnika na izradi održivih pravaca i zajedničkom donošenju važnih odluka za razvoj ovog segmenta kulture”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da se razvojem domaće produkcije doprinosi povećanju novih radnih mjesta i ekonomskom rastu Kantona Sarajevo, uopšte. Osim toga, obogaćuje se kulturna ponuda, stvaraju se novi kapaciteti u filmskom i televizijskom sektoru, te se jača međunarodni imidž Sarajeva, kao filmskog centra i jedne od najprivlačnijih turističkih destinacija.

Važna je i činjenica da je Sarajevo grad filma UNESCO-a, što znači da smo se kao grad opredijelili da kreativna industrija i film budu pokretači kulturnog, ekonomskog i društvenog razvoja grada, i kao takav, Sarajevo će uvijek biti prepoznatljivo kao centar filmske industrije, a što je jedan od osnovnih zadataka Ministarstva kulture i sporta KS i u 2024. godini – navodi se u saopćenju.


Preuzeto sa: Hocu.ba

No Comments

Post A Comment