“Collaborathon”: Digitalne konsultacije za mala i srednja preduzeća od 16. do 18. jula u Sarajevu

“Collaborathon”: Digitalne konsultacije za mala i srednja preduzeća od 16. do 18. jula u Sarajevu

“Collaborathon”, trodnevni događaj koji će se održati u hotelu Pino Nature u Sarajevu od 16. do 18. jula, povezivat će mala i srednja preduzeća i IT kompanije, identificirajući potrebe, uviđajući prednosti i pronalazeći rješenje za određene probleme vezane za poslovanje.

“Znam da mi treba, ali ne znam tačno šta mi treba” rečenica je koja se često čuje u razgovoru s vlasnicima malih i srednjih preduzeća (MSP) svjesnih da svoje poslovanje trebaju digitalizirati, ali ne znaju ni odakle početi, ni šta im je tačno potrebno.

Međutim, događaj “Collaborathon” će ponuditi jedinstvenu priliku malim i srednjim preduzećima da poduzmu prve korake ka identificiranju ili čak pokretanju svog digitalnog poslovanja, dok će istovremeno ponuditi IT kompanijama priliku da primijene svoje ideje i rješenja zasnovana na stvarnim potrebama i zahtjevima tržišta.

“Dani digitalnih konsultacija su događaj koji traje tri dana, ali mi na njega gledamo kao na čitav proces, koji počinje čak i prije, budući da MSP pripremaju prezentaciju koju će predstaviti na početku događaja”, kaže Armin Talić, IT stručnjak, dodajući da “širina koncepta događaja – bilo da li se traži povratna informacija o digitalnoj ideji, određenim skupovima digitalnih vještina ili kompanija koja će pomoći malim i srednjim preduzećima da realiziraju svoje ideje – jeste ono što razlikuje ovaj događaj od ostalih, sličnih”.

Događaj je usredotočen na akciju, inovacije i obrazovanje, a može igrati važnu ulogu u podizanju vidljivosti digitalizacije i njegovanju kulture tehnoloških proizvoda.. MSP koja razmišljaju o digitaliziranju svog poslovanja su učinkovit dio šire strategije za razvoj i rast digitalnog ekosistema.

Događaju Dani digitalnih konsultacija podršku daje Projekat Inovacije i digitalizacije u malim i srednjim preduzećima u BiH, koji provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke Vlade u saradnji sa Udruženjem za digitalnu transformaciju u BiH (UDT BiH) i Bit Alliance.

Čitav događaj zasnovan je na stvarnim potrebama i rješenjima, posebno za mala i srednja preduzeća, koja će biti u poziciji ne samo da dobiju upute o tome kako napraviti kratku prezentaciju u vezi sa digitalizacijom njihovog poslovanja, već će raditi i sa mentorima na optimizaciji koncepta digitalizacije.

Na kraju događaja, nakon završetka prezentacija, predstavnici MSP-a imat će priliku predstaviti svoj koncept zainteresiranim IT kompanijama iz BiH u formi tzv. B2B sastanaka, odnosno kroz “jedan na jedan” razgovore.

MSP, koja pružaju dva od tri radna mjesta u Evropi, smatraju se ne samo kičmom ekonomije, već i imovinom koja nudi stvarnu vrijednost u doslovno svakom sektoru ekonomije. Trenutno su MSP srž postignuća industrijske strategije EU. U BiH bi MSP trebala imati jednak položaj u ekonomskim strategijama, sa digitalizacijom i održivošću kao ključnim vrijednostima.

To je glavna ideja iza “Collaborathona”: ne samo uvođenje održivosti i digitalizacije u rad MSP, već i povezivanje struktura podrške unutar digitalnog ekosistema u BiH, tako da svako MSP ima interakciju sa lokalnim IT kompanijama.

Zainteresirani se mogu registrirati za učešće na događaju putem sljedećeg linka.

akta.ba

No Comments

Post A Comment