Dani jezika u Nahli!

Dani jezika u Nahli!

Ove godine Evropski dan jezika u Nahli obilježavamo posebnim, dvodnevnim programom punim zanimljivih, edukativnih, interaktivnih i zabavnih aktivnosti koje smo pripremili kako bismo zajedno proslavili kulturnu i jezičku raznolikost koja nas okružuje i obogaćuje.  Budite s nama 25. i 26. septembra i odaberite nešto za sebe iz bogatog sadržaja koji smo odabrali za vas!

Svake godine 26. septembra Evropa slavi svoju višejezičnost. Znanje stranih jezika proširuje vidike, otvara nove mogućnosti za zapošljavanje i unapređenje svakodnevnog života, kao i da se upoznamo i istražimo bogatstvo drugih kultura. Višejezičnost je bitan dio kulturne baštine našeg kontinenta te je koristan alat za bolje razumijevanje različitosti. Granice našeg svijeta su postavljene jezicima koje govorimo i bolje je što su šire, jer su nam time mogućnosti veće. 

Pridružite nam se na zanimljivim, edukativnim, interaktivnim i zabavnim aktivnostima koje smo pripremili i proslavimo zajedno kulturnu i jezičku raznolikost koja nas okružujue i obogaćuje.


PROGRAM

UČENJE JEZIKA: OD UČIONICE DO AUGMENTIRANE REALNOSTI

nedjelja, 25. septembar, 18.00 – 19.00h

GOŠĆE WEBINARA:

  •  Dženita Đulović, mlada i entuzijastična developerka koja je razvila aplikaciju za učenje jezika u proširenoj (augmentiranoj) realnosti
  •  Elmedina Hodžić, poliglotkinja, osoba koja govori osam jezika i aktivno koristi društvene mreže za podučavanje jezika
  •  Džana Branković, profesorica arapskog i španskog jezika, predavačica na kursevima jezika u CEI Nahla

LOKACIJA: FB LIVE

Kroz webinar ćemo povezati tradicionalne i savremene načine učenja jezika, propitati metode i „tips&tricks“ koji su se pokazali uspješnim za višejezičnost.

WEBINAR


ELEMENTI USPJEŠNE KOMUNIKACIJE U VIŠEJEZIČNOM OKRUŽENJU – ponedjeljak, 26.9. (19.15-20.30)

Uspješna komunikacija može značiti više stvari, ali u konačnici zajedničko za svaku jeste da dovede do boljeg razumijevanja, veće tolerancije i kvalitetnijih ishoda i rješenja. Naročito je važno znati komunicirati u višejezičnom kontekstu, kada određene sintagme, poštapalice, uzrečice mogu imati potpuno neprikladno značenje u drugom jeziku i izazvati veliki šum koji se u najgorim slučajevima završava čak i verbalnim konfliktima.

PRIJAVI SE!

PREDAVANJE


Uvodničarka: Adna Pandžo, prof. engleskog jezika

LOKACIJA: multimedijalna sala CEI Nahla

POSTAVLJANJE CILJEVA U UČENJU JEZIKA – 26.9. (17.30 – 18.45)

Često se odlučujemo učiti jezik samo zato što nam se u momentu učinio interesantnim i onda kroz neko vrijeme izgubimo motivaciju i prestanemo. Zato je važno u samom procesu učenja osvijestiti motive za učenje, postaviti ciljeve i otkloniti potencijalne barijere, unutrašnje i vanjske, koje nas sprečavaju da dođemo do postavljenog cilja.

PRIJAVI SE!

RADIONICA


Voditeljica radionice: Suada Hedžić, prof. njemačkog jezika, poliglotkinja – govori pet jezika

LOKACIJA: multimedijalna sala CEI Nahla, Džemala Bijedića 122 (Otoka)

TURSKI U SVAKODNEVNIM SITUACIJAMA – 26.9. (19.15-20.00)

Bilo da ste u kupovini, u marketu, na aerodromu ili se upoznajete s nekim prvi put, postoje određeni izrazi koji su jednostavni za savladati, a nativnim govornicima bude drago kad im se, čak i uz nespretan naglasak, obratite na njihovom jeziku. Mnogi putuju u Istanbul, zbog njegove obmanjujuće ljepote i privlačnosti, pa neka vam ovo bude prilika da savladate neke osnovne fraze koje ćete koristiti na sljedećem putovanju.

PRIJAVI SE!

RADIONICA


Voditeljica radionice: Šehzada Pašalić-Čehajić, prof. turskog jezika

LOKACIJA: Biblioteka, III sprat, CEI Nahla, Džemala Bijedića 122 (Otoka)

JEZIČKI IZAZOV
ponedjeljak, 26. septembar, 18.45-19.15

Šta tačno? Dođi i vidjet ćeš. Nećemo baš sve otkriti!  Lokacija: Multimedijalna sala, CEI Nahla, Džemala Bijedića 122 (Otoka)

KVIZ


ČEKAMO VAS!

Ovaj događaj Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“ realizira povodom 26. septembra – Evropskog dana jezika.

Preuzeto sa: Hocu.ba

No Comments

Post A Comment