FER ŠKOLA: feminizam i religija

FER ŠKOLA: feminizam i religija

Imamo li odvažnosti propitivati vlastita vjerovanja, svjetonazore i prakse? Imamo li snage ustati protiv strukturalnog nasilja koje provode patrijarhalne institucije kako sekularne, tako i religijske? Jesmo li spremni čuti drugačiju perspektivu i omogućiti da se uvaži drugačije mišljenje – makar se i ne slagali s njim? Jesmo li spremni uvažiti ljudsku slobodu i pravo osobe da vjeruje ili ne vjeruje, da pita, sumnja i traga za odgovorima? Može li se biti feminist/ica i vjernik/ca?

Ako je odgovor na ova pitanja pozitivan, onda vam preporučujemo da se prijavite na prvu online FER školu: Feminizam
i religija. FER škola je namijenjena ženama i muškarcima koji žele akademski propitivati svoja uvjerenja, stavove, znanja i prakse o ljudskim pravima i slobodama i koji žele istraživati na koji način rodni stereotipi oblikuju živote žena muškaraca u porodici i društvu.
Cilj FER škole je dekonstrukcija temelja rodnih stereotipa i konstrukcija egalitarnih rodnih modela koji svoja uporišta nalaze u znanstvenim i religijskim argumentima. Metodom feminističke antropologije, historijskog kriticizma, hermeneutike sumnje i rodno senzibilne lingvistike bit će analizirani klasični i suvremeni filozofijski, teološki, historijski, sociološki i drugi izvori.
FER škola je BESPLATNA i namijenjena onima koji žele pratiti kurseve na akademskoj razini (3 sata tjedno predavanja i diskusije i pisanje završnog akademskog rada).

U zimskom semestru FER škole (10. 10. 2022. – 27. 01. 2023.) nudimo pet kurseva u sljedećim terminima:
Povijest feminizma na Istoku i Zapadu ponedjeljak, 18.00 – 19.30
Rod, religija i izgradnja mira utorak, 17.30 – 19.00
Filozofija i rod srijeda, 18.00 – 19.30
Sociologija roda četvrtak, 18.00 – 19.30
Religija i rodno zasnovano nasilje petak, 18.00 – 19.30

Sudionicama i sudionicima FER škole predavanja i literatura za svaku sedmicu bit će biti dostupni na Moodle platformi.
Sudionici i sudionice su obvezne pročitati predavanje i literaturu i pripremiti se za diskusiju koja će se za svaki kurs održavati prema gore navedenim terminima. Sudjelovanje u diskusijama i ispunjavanje predviđenih tjednih zadataka je obvezno.

Dozvoljena su tri izostanka uz najavu. Sudionici i sudionice koje su redovito sudjelovale u izvođenju nastave
i napisale završni akademski rad, dobit će na kraju kursa certifikat s listom tematskih cjelina svakog kursa (ukupno 45, što je ekvivalent 4 ECTS, i na nekim se fakultetima priznaje).

Prijava za upis treba sadržavati: 1. Motivacijsko pismo; 2. CV i navesti koje kurseve od ponuđenih želite pohađati.
Moguće je odabrati jedan ili više kurseva.
Prijavu do 03. 10. 2022. dostaviti na adresu: ferskola.tpo@gmail.com. Odgovor na prijavu dobit ćete do 06. 10. 2022. godine.
FER školu organiziraju TPO Fondacija iz Sarajeva u partnerstvu sa Ekumenskom inicijativom žena iz Omiša. Više
informacija o FER školi vidi na: https://ferskola.onlinebase.net/


Preuzeto sa: Hocu.ba

No Comments

Post A Comment