Javna diskusija – “Evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine“

Javna diskusija – “Evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine“

Naučno–istraživačko udruženje građana Centar za socio–ekološki razvoj (CeSER) pokrenuo je projekat “Evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine“, sa namjerom da doprinese boljem razumijevanju evroatlantskih integracija od strane mladih, unapređivanjem njihovih znanja o različitim aspektima integracionog procesa i položaja Bosne i Hercegovine na tom putu.
Ovaj projekat je prirodni nastavak višegodišnjeg programa koji CeSER realizuje na temu evroatlantskih integracija u lokalnim zajednicama Republike Srpske. U prethodnom periodu, a u saradnji sa brojnim partnerskim organizacijama i obrazovnim institucijama, održan je značajan broj debatnih i pratećih aktivnosti u kojima je učešće uzelo preko 650 mladih ljudi a 31.06.2021. godine održana je javna diskusija u opštini Teslić.
Javne diskusije organizuju se sa ciljem pokretanja šireg dijaloga o evroatlantskim integracijama, te preispitivanja činjenica i predrasuda koje dominiraju u javnom mnjenju, ali i potencijalnih mogućnosti za sveukupni napredak Bosne i Hercegovine kroz procese evropskih i evroatlantskih integracija.
O političkom, pravnom, bezbjedonosnom i ekonomskom aspektu integracija, ali i o drugim aktuelnim temama u vezi sa evroatlantskim procesima Bosne i Hercegovine, sa učesnicima/učesnicama javnih diskusija razgovaraće:
– prof. dr Miloš Šolaja, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci
– dr Miloš Grujić, direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske.
Bila je ovo dobra prilika da se učesnici/učesnice upoznaju sa evroatlantskim integracionim procesima Bosne i Hercegovine, te da iznesu svoje stavove i mišljenja u vezi sa svim aktuelnim pitanjima evropske i evroatlantske perspektive.
No Comments

Post A Comment