Kako prodavati preko interneta na najbolji mogući način

Kako prodavati preko interneta na najbolji mogući način

Svijet e-trgovine, prodaja proizvoda i usluga putem Interneta, nudi ogromne mogućnosti za poduzetnike svuda.

Brzi uvid u statistiku e-trgovine pokazat će solidan rast bez znakova usporavanja. Ako ste zainteresovani za pokretanje posla, prodaja putem Interneta može biti izuzetno korisna. Također može pružiti put do uspjeha bez rizika, pod kojim se misli na kupovinu imovine i otvaranje fizičke trgovine. U nastavku možete pogledati i naš video o prodaji preko interneta.

Koje korake prolazi prodaja preko interneta?

Naravno, nekoliko je koraka uključenih u pokretanje prodaje na internetu – internet trgovine. Morat ćete:

 • odabrati industriju,
 • smisliti naziv kompanije i
 • odlučiti koje vrste kupaca želite služiti.

Budući da će vaš izlog biti na Internetu, također ćete trebati odabrati pravo ime domene za svoju web stranicu, izgraditi svoju internetsku trgovinu i rukovati ostalim detaljima.

U nastavku smo saželi čitav proces pokretanja vašeg poslovanja i stvaranja vaše internet trgovine u sedam koraka.

Zapamtite, poduzmite jedan po jedan korak i ne bojte se vratiti i revidirati svoj prvobitni plan dok saznate više o tržištu na koje želite ući.

Korak 1: Odaberite šta ćete prodavati

U svakom slučaju, odlučivanje šta prodati najvažniji je korak u procesu. Najbolji način za donošenje ove odluke je započeti s nečim širokim, a zatim suziti asortiman na konkretnu grupu porizvoda sa zajedničkim osobinama. Definisanjem uže grupe olakšava se isticanje u određenom području i smanjuje konkurencija.

Dok birate svoju ponudu, razmislite o vrstama proizvoda koji vas zanimaju. Pokretanje vašeg poslovanja i izgradnja vašeg brenda bit će mnogo lakša i korisnija ako odaberete industriju kojom se usko bavite. Uzmite u obzir i vaše moguće dobavljače za ove proizvode. Hoćete li proizvod izraditi sami ili ćete inventar kupiti od veletrgovca? Hoćete li započeti s dropshippingom? Ovo su važna pitanja za stvaranje održivog poslovnog plana.

Korak 2: Izaberite odgovarajuću domenu

Ime vaše domene ili URL adresa je web adresa koju bi kupac upisao u svoj preglednik kako bi pronašao vašu web lokaciju. Dobra je ideja istovremeno imenovati tvrtku i odabrati ime domene.

Na taj ćete način moći odabrati domenu koja odražava vaše poslovanje, istovremeno izbjegavajući probleme poput odabira naziva preduzeća koje ne funkcioniše kao ime domene ili je već zauzeto.

Imena domena trebaju biti:

 • kratka,
 • nezaboravna i
 • jasna.

Ako naziv vašeg preduzeća već ne uključuje ključne riječi povezane s proizvodima koje prodajete, trebali biste dodati svoju najvažniju ključnu riječ u ime domene za svrhe SEO-a (optimizacija pretraživača).

Ime vaše domene također bi trebalo biti lako izgovoriti naglas. Kada govorite o svom poslu, ne želite detaljno objašnjavati kako se piše ime vaše domene.

Klonite se riječi koje zvuče previše slično drugim riječima, znamenki pomiješanih s pravopisnim brojevima i bilo čega drugog što naglas zvuči neugodno ili dvosmisleno – uključujući crtice

Korak 3: Primajte uplate na svoj bankovni račun

Postoji nekoliko načina na koje možete početi prihvaćati plaćanja putem interneta, a neki su brži i lakši od drugih.

Možete ići tradicionalnom rutom i otvoriti trgovački račun, ili možete preskočiti taj korak i koristiti procesor plaćanja koji nema te zahtjeve, poput PayPal-a, Square-a ili Stripe-a.

Sve su to izvrsne opcije jer ih je jednostavno postaviti i već su ugrađene u većinu softvera za e-trgovinu.

Kreditne kartice su najpopularniji način plaćanja putem interneta, ali vrijedi uključiti i zamjenske pružatelje plaćanja.

Rješenja za digitalni novčanik kao što su Apple Pay, Google Pay, Amazon Pay, Visa Checkout i Masterpass pružaju bržu alternativu za kupce koji ne žele unijeti broj svoje kreditne kartice dok kupuju.

Korak 4: Odaberite načine slanja

Dostava je srž e-trgovine jer vaši kupci naručuju putem interneta i trebat će vam način da im dostavite svoje proizvode – osim ako ne prodajete digitalna preuzimanja poput e-knjiga ili muzičkih datoteka.

Ako prodajete fizičke proizvode, morat ćete odlučiti koje ćete prijevoznike koristiti i odrediti odgovarajuće cijene za naplatu kupcu.

Iako je besplatna poštarina nevjerovatno popularna za internetske trgovine, morat ćete podmiriti troškove. Ovisno o vašoj zemlji, možete koristiti operatore poput EuroExpress, FedEx, A2B, BH Pošta, i druge.

Korak 5: Promovirajte i plasirajte svoju internet trgovinu

Trebali biste odmah započeti marketing svoje internet trgovine kako biste osigurali stalan protok kupaca. Najbolji oblik marketinga je višestrani pristup koji uključuje društvene medije, biltene e-pošte, optimizaciju za pretraživače i plaćeno oglašavanje.

Takođe možete pokretati redovne promocije i kupone, poput popusta na proizvode, pa čak i dnevne ponude ili grupne ponude ako ih vaš softver za e-trgovinu podržava.

Koji se proizvodi najbolje prodaju preko interneta?

Ovo je pitanje od milion dolara, a odgovor nije jednostavan. Kao što će vam se samo kazati iz vlastitog istraživanja tržišta, važno je znati da postoji širok spektar proizvoda koji se dobro prodaju na mreži.

Stvar je u tome da kada proizvod jednom postane „najprodavaniji“, vjerojatno je prekasno za početak prodaje, jer tržište brzo postaje zasićeno.

Morate naučiti predviđati trendove ili prepoznati načine prodaje predmeta koji su slični ili komplementarni najprodavanijim proizvodima.

Međutim, prema podacima poslovođa i istraživanjima, proizvodi iz ovih pet grupa uvijek se dobro prodaju. Trebat će vam samo malo kreativnosti (i djelić intuicije) da biste otkrili sljedeći najprodavaniji proizvod. Trenutni su trend prodaje artikli iz ovih grupa proizvoda:

 • Blokovi i Lego proizvodi
 • Home Décor (uređenje interijera)
 • Oprema za kućne ljubimce
 • Oprema za bebe
 • Pribor za kafu

Druga strategija koju treba razmotriti je prodaja proizvoda koji uklapaju u fiziološke potrebe potrošača.

Američki psiholog Abraham Maslow stvorio je “Maslowovu hijerarhiju potreba” još 1943. godine, a na nju se i danas oslanjaju trgovci i prodavci.

Progooglajte je i provjerite kako svoju ponudu možete uklopiti u taj okvir.


Preuzeto sa: poslovne.com

No Comments

Post A Comment