Kako slušati svoje tijelo?

Kako slušati svoje tijelo?

Učiti i naučiti slušati svoje tijelo jedna je od prekrasnih stvari kojima nas život daruje – ali samo ukoliko smo ovaj dar spremni primiti. Naše tijelo je mnogo više od složenog sistema isprepletene muskulature i ponekad kao da živi svoj vlastiti život. Ponaša se autonomno kao da ima svoj mozak – što na neki način i ima. Međutim, ako on nije „spojen“ s glavnim, naći ćemo se u nevolji – nešto će se slomiti, a to će biti ili naše tijelo ili naš um.

Kad god odbijemo poslušati signale koje nam tijelo šalje, ono se počne ponašati poput razmaženog djeteta koje samo čeka da mu udovoljimo. Ali istina je da mu zapravo moramo udovoljiti jer ukoliko to ne napravimo, okrenut će se protiv nas i prestati nas služiti. Umjesto vjernog saveznika, pretvorit ćemo ga u najgoreg neprijatelja.

Ako se do sada niste uspjeli sprijateljiti sa svojim tijelom, ono vjerojatno misli da niste zainteresirani za slušanje informacija koje vam prenosi. Ali u mnogim situacijama tijelo je jedino što trebamo slušati! Svaka daljnja racionalizacija i pokušaj analitičkog pristupa sve nas više odvlači od istine i zamagljuje nam prosudbu pa umjesto da svojim intelektom vidimo više i bolje, vidimo manje i lošije. Dovodimo se u svakakve situacije misleći da se nismo imali na koga osloniti – ali tijelo nam je već sve reklo – no mi ga nismo htjeli slušati.

Kad malo bolje promotrimo našu vezu s tijelom, shvatit ćemo da smo zapravo sve vrijeme u komunikaciji s njime. Ova se komunikacija ne manifestira samo na fizičkoj razini, nego i kroz um, duh, misli, emocije, snove i iznenadne uvide, a na nama je da ju prestanemo ignorirati i da joj počnemo vjerovati.

Kako slušati svoje tijelo i uspostaviti vezu s njime?

1. Uočavanje ciklusa

Kao što se život odvija u ciklusima, tako se i smetnje koje nas prate mogu pojavljivati u različitim periodima života. Ako se osvrnemo na neke veće promjene, krize ili izazove iz prošlosti, često ćemo moći ustanoviti povećanu osjetljivost određenog organa upravo u tim periodima. Možemo se prisjetiti i svog unutarnjeg stanja kao i odluka koje smo tada donijeli, a onda ih ponovno procijeniti – jesu li bile dobre za nas. Ako nisu, znat ćemo što učiniti kad se slične smetnje sljedeći put pojave na tim istim organima.

2. Obraćanje pozornosti

Sve što doživljavamo nema jednaku važnost, no unatoč tome nije slučajno. Svaki bitan događaj odražava se na tijelu. Postoje stvari i ljudi koje ne možemo forsirati, i naše tijelo to jako dobro zna. No, neki su dojmovi i informacije ipak samo simbolični, stoga je važno nastaviti se kretati i osluškivati poruke koje su na početku samo nagovještaj i koje će tek kroz neko određeno vrijeme dobiti svoj puni smisao. Ne moramo ih odmah znati objasniti, već je za početak dovoljno na njih obratiti pozornost.

3. Usporavanje

Kad više ne možemo ubrzavati, znači da smo svoje tijelo (i um) upregnuli do krajnjih granica i da je vrijeme da usporimo. Tijelo ima svoje načine da kaže kad mu je i što potrebno, i šalje nam jasne znakove upozorenja kad god počne osjećati pritisak. Tada je potrebno usporiti i razmisliti o skrivenim poticajima koji dolaze iz središta naših potreba, koje gotovo uvijek od nas traže: više nježnosti, brige, odmora, sna, kvalitetnije ishrane i okretanja sebi, što su zapravo naše stvarne, često potisnute potrebe. Sve ovo u suprotnosti je s brojim izazovima koje postavljamo ispred sebe.

Kad naučimo obraćati pozornost na znakove koje nam tijelo šalje, ponovo ćemo ga pretvoriti u svog najboljeg saveznika i početi mu davati ono što mu je zaista potrebno. Odvojite trenutak da biste čuli što vaš um i tijelo trebaju, dopuštajući sebi da promijenite način razmišljanja, dnevni ritam, prehranu ili spavanje. Savršeno tijelo je ono koje se osjeća zdravo i sretno. Omogućite mu da to i postane.

Preuzeto sa: hocu.ba

No Comments

Post A Comment