Konferencija CEFTA Nedelja 2023 “eCEFTA: Klikni, Poveži se i Trguj” 7. decembra u Podgorici

Konferencija CEFTA Nedelja 2023 “eCEFTA: Klikni, Poveži se i Trguj” 7. decembra u Podgorici

Konferencija CEFTA Nedelja 2023 pod nazivom “eCEFTA: Klikni, Poveži se i Trguj” koju organizuje CEFTA Sekretarijat u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Privrednom Komorom Crne Gore, održaće se 7. decembra u Podgorici.

Konferencija će okupiti istaknute donosioce politika i stručnjake iz ove oblasti kako bi se razgovaralo o ključnoj pokretačkoj snazi digitalne trgovine u okviru CEFTA-e.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva ekonomskog razvoja, E-trgovina i digitalizacija su postale transformišuće sile koje oblikuju globalnu trgovinu. Prateći dinamiku trgovine, CEFTA i Zajedničko regionalno tržište postavili su digitalnu trgovinu kao ključnu tačku za ekonomije CEFTA-e, uzimajući inspiraciju iz EU Digitalnog jedinstvenog tržišta.

– Glavni cilj je omogućiti preduzećima pristup većem tržištu i opremiti ih politikama i alatima potrebnim za efikasnu konkurenciju ne samo u okviru CEFTA, već i sa EU. Još jedna važna komponenta digitalne trgovine jeste razvoj sistema elektronske razmene podataka, koji omogućava sigurnu i efikasnu komunikaciju između različitih entiteta uključenih u trgovinu – navodi se u saopštenju.

CEFTA SEED+ sistem, dodaju, ne samo da otvara put za nesmetano kretanje robe, već doprinosi smanjenju administrativnih prepreka i povezanih troškova, pomažući ekonomijama da pređu na bezpapirno poslovanje .

– Pozivamo vas da se pridružite našim diskusijama 7. decembra i istražite politike, dijelite najbolje prakse i komunicirate sa ključnim ličnostima u sektoru digitalne trgovine – poručuju organizatori.

Više detalja o događaju možete pronaći u nacrtu agende u prilogu.

Učešće na konferenciji CEFTA Nedelja 2023 možete potvrditi OVDJE.

Preuzmite PDF dokument


Preuzeto sa: Hocu.ba

No Comments

Post A Comment