Konkurs Vlade Francuske za studente na osnovnim studijama u akademskoj 2021/22. godini

Konkurs Vlade Francuske za studente na osnovnim studijama u akademskoj 2021/22. godini

U okviru strategije promocije Francuske kao odredišta za studiranje i u cilju promocije osnovnih studija i odlaska na studiranje u Francusku, Vlada Francuske može dodijeliti stipendije za osnovne studije studentima iz Bosne i Hercegovine koji su se u akademskoj 2021./2022. prijavili za studiranje putem predupisne procedure (DAP) ili Parcoursupa.

Stipendija pokriva troškove upisa na neki od državnih univerziteta, osiguranje i mjesečnu stipendiju u iznosu od 700 eura. Agencija Campus France može pomoći odabranom kandidatu pri pronalasku smještaja u akademskoj 2021./2022.

Ko se može prijaviti?

Na konkurs se možete prijaviti ako ste:

  • Državljanin Bosne i Hercegovine
  • Izabrali univerzitete u okviru procedure DAP/Parcoursup

Kako će se vršiti izbor kandidata?

Komisija za dodjelu stipendija će prvenstveno uzeti u obzir kvalitet odabranog studijskog programa, rezultate ostvarene tokom školovanja, motivaciju kandidata i nivo poznavanja francuskog jezika. Budući da je poznavanje francuskog jezika veoma bitno, učenicima Međunarodne francuske škole (CIFS) i učenicima dvojezičnih odjeljenja će se posvetiti posebna pažnja. Budući da je izvrnsost glavni kriterij odabira, prioritet prilikom dodjele stipendija Ambasade Francuske u BiH će biti studenti za master i doktorske studije ali dobre kandidature kandidata za osnovne studije također mogu biti uzete u razmatranje.

Kako se prijaviti?

Svaka kandidatura treba da sadrži:

  • Fotokopiju pasoša
  • Pismo motivacije na francuskom (sa navedenim izborima studija)
  • Ocjene (na francuskom ili BHS)
  • Diplomu DELF B2 / Validnu potvrdu TCF
  • Plaketu ili brošuru tri glavna studijska programa po izboru kandidata

Navedene dokumente treba poslati u formatu PDF najkasnije do 31. januara 2022. e-mailom na stipendije2021@institutfrancais.ba
Kandidati će dobiti potvrdu primitka kandidature.

Nepotpuni zahtjevi neće biti uzeti u razmatranje.

Gdje pronaći dodatne informacije?
U uredu Campus France Bosnie-Herzégovine (e-mailom ili telefonom): zeljka.divkovic@institutfrancais.ba // 00387 33 586230

No Comments

Post A Comment