| Korak naprijed za mlade: Udruženja čije aktivnosti stvaraju prilike za mlade u Opštini Teslić |

| Korak naprijed za mlade: Udruženja čije aktivnosti stvaraju prilike za mlade u Opštini Teslić |

Kako bi svakodnevno koračali naprijed i ostvarivali uspjehe važne za pojedince i zajednicu, mladi u Bosni i Hercegovini trebaju i podršku vlasti. Teslić je jedan od pozitivnih primjera, jer nudi mladima mogućnosti za njihov individualni i kolektivni rast.

Teslić je usvojio vrlo važan dokument – Strategiju prema mladima, izrađenu na osnovu istraživanja o položaju i potrebama mladih u ovom gradu, pa tako posjeduje budžet za mlade, ima Komisiju za mlade i službenika za mlade.

Udruženja iz Teslića bave se različitim aktivnostima, kako bi mladima omogućili nove prilike za sticanje znanja i vještina. Tako je Planinarski klub Očauš, posmatrajući roditelje sa kojima često dolaze djeca i mladi na planinarske aktivnosti, osmislio aktivnosti za učenike. Mladi su dobili priliku da uče kako se snaći u prirodi, na planini, ali i sve ono što su učili na radionicama primijeniti u praksi, na izletima. Za učešće u aktivnostima su se prijavila djeca i mladi koji ni u jednom momentu ranije nisu pokazali takvo interesovanje. Na iznenađenje profesora i roditelja, postali su i ostali dio ove priče. S ciljem da ih barem kratko oslobodi svijeta koji nude mobilni telefoni, a koji je u zadnje vrijeme posebno popularan i dostupan, ekipa iz Planinarskog kluba Očauš iz dana u dan, postizala je vrlo važne rezultate.

Koliko primjeri pozitivne prakse koji dolaze od djeteta mogu biti od značaja u svijetu odraslih, najbolje govori primjer jedne djevojčice oduševljene planinarskim aktivnostima i druženjem u prirodi. Njena majka, prosvjetni radnik, iz škole čak 25 kilometara udaljene od Očauša, redovno dovodi četvero učenika na aktivnosti organizacije. Jedna djevojčica ostvarila je želju četvero druge djece, a majka, učiteljica, željela je da radost svog djeteta podijeli i drugoj djeci. Upravo su ovo priče koje planinare u Očaušu motiviraju da nastave raditi i kreirati prilike za djecu i mlade.

„Najvažnije je zainteresirati djecu i mlade, a to je jedna od glavnih misija ovog planinarskog kluba. Tražeći kreativne načine poput, naprimjer, pokazivanja različite vrste opreme za alpinizam, kod djece i mladih raste interesovanje i sve više žele biti dio tog svijeta“, istakao je vodič Planinarskog kluba Očauš, Dejan Škrebić.

Do osvajanja sljedećeg vrha i upoznavanja novih ljudi koji vole prirodu i planine, Očauš će učiti djecu i mlade da prihvataju, imaju razumijevanje i empatiju, pomažu mlađima od sebe, da slobodno vrijeme provode u prirodi na svježem zraku, uz poznavanje osnovnih bezbjedonosnih mjera potrebnih za sigurno planinarenje!

A putujući kroz Teslić, nailazimo i na Omladinski klub Teslić. Nasmijana mlada Lana Zovko, generalna sekretarka Omladinskog kluba Teslić, s ponosom priča o udruženju za koje kaže da je „odskočna daska“ mladim ljudima iz ovog grada i priča koja širi vidike. Cilj podržanih aktivnosti Omladinskog kluba Teslić pod nazivom „Aktivna zajednica – Aktivni mladi“ bio je aktivirati mlade i upoznati ih sa prilikama koje imaju, a kojih često nisu svjesni. Osnaživanje kapaciteta mladih sa područja Opštine Teslić rađeno je kroz različite edukacije prepoznate kao potreba mladih, na teme poput medijske pismenosti, razvoja interpersonalnih vještina, te načina na koje jedna omladinska organizacija može i treba da se razvija. 

Posebno interesovanje bilo je za temu medijske pismenosti, a nekoliko mladih je prvi put stalo pred kameru. Teško je pronaći riječi koje mogu opisati šta vremenski period od samo jedne minute znači za jednog mladog čovjeka koji nikada nije imao priliku izraziti svoje mišljenje pred kamerama i koliko je ovakva prilika važna za samopouzdanje i izgradnju mišljenja o sebi, svojim kvalitetima i mogućnostima. Upravo ova prilika unijela je veliku radost u Omladinski klub Teslić.

„Smatram da je potrebno da se mladi aktiviraju za sebe, svoju budućnost i budućnost svojih vršnjaka. Mladi koji su učestvovali u ovim aktivnostima složili su se da žele posvetiti više vremena neformalnom obrazovanju koje im je omogućilo nezaboravna iskustva i druženja ove godine“, rekla je Lana Zovko.

Napori Planinarskog kluba Očauš i Omladinskog kluba Teslić podržani su saradnjom Instituta za razvoj mladih KULT i Opštine Teslić, a u okviru inicijative Capacity Building Works. Pored ove dvije organizacije, podržani su projekti još pet organizacija koje nastoje kreirati bolje prilike za mlade, a to su: Udruženje „Nešto više“, Škola sporta „Garfild“, Kulturno – umjetničko društvo „Vez“, Udruženje „Dobro srce“ i Udruženje građana „Aurora“, Teslić.

Inicijativu Capacity Building Works podržava Vlada Švicarske, a provodi Institut za razvoj mladih KULT.


Preuzeto sa: Buka.com

No Comments

Post A Comment