Kreativni hobiji – potstaknite vašu znatiželju i kreativnost!

Kreativni hobiji – potstaknite vašu znatiželju i kreativnost!

Kad smo bili mlađi, hobiji su nam bili strukturirani – roditelji su nam pružali sve potrebne alate kako bismo satima bili zauzeti. Možda smo bojali u bojanku, izrađivali skulpture od gline ili pomogali tati u izgradnji kućice za ptice. Bez obzira na aktivnost, hobiji koji su potsticali kreativnost bili su velik dio naših malih života.

Međutim, kako starimo, često ne uzimamo vremena i prostora da bismo se izgubili u aktivnostima izvan svojih uobičajenih obveza. No, hobiji omogućuju mir i oslobađanje od ograničavajućih uvjerenja o onome za što smo sposobni. Zbog toga je neophodno ponovno uspostaviti vezu s omiljenim kreativnim razonodama. Ključ započinjanja hobija je pronalaženje nečega što potiče pažnju i koncentraciju i što se može dosljedno raditi svakodnevno, tjedno ili mjesečno.

1. Napravite spomenar ili foto album

Razvijanje fotografija je nekad ‘davno’  bio jedini način pregledavanja slika. Danas kad imamo Facebook i Instagram, imamo digitalni spomenar koji može pogledati cijeli svijet. Iako je to na mnogo načina praktično, izrađivanje fotografija ili spomenara  predstavlja intimniji način za očuvanje uspomena. Odvojite malo vremena za ispis omiljenih fotografija s telefona i izradite knjižicu s uspomenama u koju ćete moći zaviriti daleko od internetske buke.

2. Izradite vlastiti aranžman cvijeća

Lako je otići na lokalnu tržnicu i kupiti već napravljeni buket cvijeća. Međutim, dodirivanje, osjećanje i učenje o biljkama tijekom izrade vlastitog buketa kreativan je i umirujući način povezivanja s prirodom. Započnite odabirom sheme boja i stila za svoj aranžman. Istražite koje je cvijeće u sezoni – mnogi gradovi imaju veletržnice cvijeća na kojima se nalazi sezonsko bilje i lijep asortiman uvoznog cvijeća. Odlazak na tržnicu cvijeća sjajan je način da vidite veliku raznolikost – osim toga, ovo može biti i jeftiniji način za unošenje daška prirode u vaš dom.

3. Počnite pisati bullet dnevnik

Bullet journal znači bilježenje svog života u kategorije poput zadataka, događaja, bilješki, mjeseci, dana i godina. U osnovi, sve životne detalje stavljate u prekrasan, personalizirani dnevnik. Izvornu metodu razvio je Ryder Carrol, čiji je postupak prilično matematički i logičan te može predstavljati jednostavno mjesto za početak. Prije nego što isključite mobitel, na internetu proučite ideje za započinjanje vlastitog bullet dnevnika.

4. Izradite vlastite proizvode za njegu kože

Izrada vlastitih proizvoda za kožu i ljepotu sjajan je način da se opustite, a ujedno je i prilika za smanjenje štetnih sastojaka koje stavljate na kožu. Možete napraviti toliko različitih stvari; samo trebate posvetiti malo vremena istraživanju.

Započnite s razmatranjem proizvoda koje biste željeli imati u kupaonici ili proizvoda koji se čine preskupima za kupnju. Umjesto da ih kupite, napravite ih sami! Napravite piling za tijelo, balzam za usne, dezodorans… Priroda i novčanik će vam biti zahvalni.

5. Redizajnirajte svoju odjeću

Redizajniranje odjeće može biti jednostavno kao dodavanje pribadače ili zakrpe vašoj omiljenoj traper jakni ili malo zahtjevnije poput izrade vlastite haljine. Osvježavanje vašeg osobnog stila dodavanjem prilagođenih detalja odjeći omogućuje modi da postane oblik kreativnog izražavanja.

Možda imate slatku haljinu za koju biste željeli da je malo pripijenija – dodajte remen ili uzmite malo svilene vrpce i zavežite je oko struka. Možda imate traperice za koje biste željeli da su kraće ili malo zanimljivije- odrežite ih!

No Comments

Post A Comment