Mladi svoja prava ostvaruju i kroz rad službenika za mlade

Mladi svoja prava ostvaruju i kroz rad službenika za mlade

Kako bi mladi u lokalnim zajednicama više učestvovali u procesima donošenja odluka, te bili aktivniji i doprinosili društvu, potrebno je kreirati adekvatne programe i projekte koji odgovaraju na potrebe mladih.

Službenici za mlade u tome igraju ključnu ulogu, jer upravo oni rade na pripremi javnih poziva za projekte mladih, rade na odabiru projekata te doprinose razvoju lokalnog omladinskog sektora. Za kvalitetne javne pozive za projekte potrebno je da službenici za mlade razumiju različite teorije i pristupe u dodjeli sredstava ali i procesima upravljanja projektima od njihove ideje do provedbe.

čč

Upravo je upravljanje projektima mladih bila jedna od tema trećeg modula obuke službenika za mlade održane u Tesliću od od 11. do 15.7.2022. godine.

Kroz interaktivne sesije službenici su razmatrali zašto je važno dobro planirati javne pozive, broj omladinskih projekata te načine kako projekti podržavaju razvoj mladih i zajednice.

“Prvenstvo mi je ova obuka važna zato što sam u zadnje dvije godine na novom radnom mjestu, te mi sad pripadaju i poslovi koji se tiču podrške mladima. U ranijem periodu na ovom polju naša zajednica nije puno pažnje poklanjala ovom sektoru, a kroz ovu obuku učim i radujem se da možemo podržati izradu nove strategije, podržati aktiviranje vijeća mladih u Vitezu. Što se mene osobno tiče, obuka mi je posebno važna jer osjećam satisfakciju na radnom mjestu”, istakla je Marija Jozić iz Općine Vitez.

Drugi dio modula službenici su istraživali svoje vlastite i društvene stereotipe i predrasude, te razgovarali o mehanizmima zaštite ljudskih prava s posebnim fokusom na prava mladih. Tema ove obuke bili su međunarodni dokumenti koji reguliraju pitanja ljudskih prava, prava mladih, kampanje za ljudska prava i mladi bosanskohercegovački borci za ljudska prava. 

Istovremeno za vrijeme ovog modula polaznici obuke su razmatrali zajedničke načine za obilježavanja Međunarodnog dana mladih.

ll

Pozitivne i važne utiske za polaznike je imao i ovaj modul, a posebnu pažnju je uzeo i Omladinski klub Teslić koji provodi zajedničku inicijativu sa Opštinom Teslić i Asocijacijom srednjoškolaca u Tesliću, za osnivanje centra za mlade čije se otvaranje planira ove godine.

Odnos vlasti i mladih, zajednički rad i učešće mladih i ovom procesu je potaklo polaznike na promišljanje o zajednicama iz kojih oni dolaze.

“Ova obuka je za zajednice poput Han Pijeska važna jer se po prvi put dešava. Ja sam prvi službenik za mlade. U Han Pijesku nema puno mladih, i niti jedna registrovana omladinska organizacija. Osjećam se osnaženo da podržim mlade u osnivanju organizacije, ali i kreiranju projekata i programa za mlade kako bi ih osnažili i ohrabrili da više učestvuju u zajednici”, zaključila je Jelena Ninković iz Opštine Han Pijesak.

Ovogodišnju obuku službenika za mlade pohađa 19 motiviranih službenika koji se unutar institucija u kojima rade bore za bolji položaj mladih i primjenu mehanizama institucionalne brige o mladima koje važeći zakoni propisuju.

Program obuke sastoji se od 120 radnih sati, raspoređenih u pet obaveznih modula koji se održavaju u periodu od maja do decembra 2022. godine u različitim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Osnovna obuka službenika za mlade provodi se uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini i Federalnog ministarstva kulture i sporta.

No Comments

Post A Comment