Nick Cave, Sepultura, Napalm Death i The Exploited predvode gitaristički zvuk festivala

Nick Cave, Sepultura, Napalm Death i The Exploited predvode gitaristički zvuk festivala

Ovogodišnji gitaristički program EXIT festivala ušao je u finalnu fazu objavom novih izvođača. Ranije najavljenima, headlineru Nicku Caveu i njegovim Bad Seedsima i jakim imenima kao što su Sepultura, Napalm Death, Molchat Doma, Marky Ramone i Blind Channel pridružuje se 11 novih bendova, koje predvode neuništive punk legende The Exploited. Gitaristički zvuk je oduvijek bio jedan od omiljenijih na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz epske nastupe veličina kao što su The Cure, Killers, Sex Pistols ili Guns’n’Roses. Rock @ Exit, ta glasna i distorzirana strana festivala, odjekivat će i ovog ljeta, od 7. do 10. jula na Mainu, Fusionu i u epicentru žestokog zvuka tvrđave – Explosive pozornici.

Explosive će u dubokim rovovima Tvrđave i ovog ljeta dočekati sve ljubitelje hardcorea, metala i punka, uz gotovo 30 muzičkih imena. Na čelu programa kultne ekstremne pozornice nalaze se isto tako kultni škotski punkeri The Exploited. Od njihovog prvijenca „Punk’s Not Dead“ i drugog albuma „Troops of Tomorrow“, koji se danas smatraju klasicima punka, prošlo je tačno 40 godina, a žestoki veterani su spremni još jednom zagrmjeti s Tvrđave! Ove legende muzički su utjecale na veliki broj bendova, među kojima su Metallica, Slayer, Anthrax, Nirvana, Queens of the Stone Age, ali i Discharge, koji će ove godine također nastupiti na Explosiveu! Stvaralaštvo The Exploiteda pokriva različite podžanrove od punk rocka i thrash metala do hardcore i street punka i smatraju se jednim od najvažnijih bendova u protekla četiri desetljeća.

Jednako glasno bit će još devet novih imena s ekstremne Exitove pozornice: Crown Court, Lamori, Bohemyst, Smrt Razuma, Šank, Vox Populi, Chain Cult, Hexis i War Engine. Tako program Explosivea stiže do skoro 30 imena, uz ranije objavljene Bury Tomorrow, Discharge, Incantation, Moscow Death Brigade, Nervosa, Tankard, Architect of Pain, Black Tooth, Chains, Heresy, Madvro, Misconduct, Noctiferia, Oathbringer, Progon, Shining, Stranger, Terminal Prospect i The Undertones.

Gitaristički zvuk na Glavnoj pozornici će voditi jedan jedini Nick Cave sa svojim bendom The Bad Seeds, a za nešto zešće frekvencije zadužena su imena koja su obilježila historiju metala i današnju hardcore, new wave i post-punk scenu – kultna brazilska Sepultura, legendarni četverac iz Birminghama Napalm Death i bjeloruski sastav Molchat Doma.

Novo ime Fusiona su Deca loših muzičara, skraćeno DLM, beogradska grupa nastala 1988, donoseći funk-rock spoj. Njihov prvi album „Dobardan!“ je iznjedrio sve same hitove koji i dan- danas žive, a uslijedila su izdanja „Prolećni dan“ (1995), „Virus“ (1998) i „…Gde cveta Samsung žut“ (2005). Na programu Fusiona nalaze se u odličnom društvu na čijem je čelu dobitnik Grammy nagrade za životno djelo i živa ikona punka Marky Ramone, uz finski Blind Channel, vodeći post-punk dark-wave bend She Past Away, jedan od koncertno najaktivnijih i najatraktivnijih bendova regije, Brkovi, kultni riječki i ponovo okupljeni pankeri Paraf, zatim Prti Bee Gee, Vizelj, Coach Party i Sana Garić.

EXIT festival će biti održan na Petrovaradinskoj tvrđavi od 7. do 10. jula, uz potvrđena velika muzička imena, kao što su Calvin Harris, Nick Cave & The Bad Seeds, Iggy Azalea, Afrojack, James Arthur, Masked Wolf, Joel Corry, Jax Jones, Alok, ATB, Boris Brejcha, Honey Dijon, Maceo Plex, Reinier Zonneveld, Monolink, Denis Sulta, Mathame, ZHU, ACRAZE, Sama’ Abdulhadi, ANNA, Sepultura, Napalm Death, Marky Ramone, Molchat Doma, She Past Away, Konstrakta, Brkovi, Paraf, Coach Party, Noisia, Deca loših muzičara, Sana Garić, Vizelj, Prti Bee Gee i mnogi drugi, a stižu i objave novih izvođača!

Počela je najpopularnija Exitova akcija „Kupi 4, zgrabi 5! Na četiri kupljene četverodnevne ulaznice za EXIT 2022. peta se dobiva na poklon. Akcija će trajati do isteka ograničenih količina.

U prodaji su četvorodnevne ulaznice po cijeni od 128 KM, uz uštedu od 50 odsto. Cijena VIP ulaznica za sva četiri dana je 630 KM. Cijena regularnih jednodnevnih ulaznica je 62 KM, fan pit ulaznice su dostupne po poklon cijeni od 82 KM, a VIP po cijeni od 210 KM. Ulaznice se mogu kupiti putem sajta EXIT festivala, zatim na prodajnim mjestima i onlajn na stranicama Gigs Tixa.

Preuzeto sa: MladiBL

No Comments

Post A Comment