Nukleus formirao fond “Mobilnost za mlade”

Nukleus formirao fond “Mobilnost za mlade”

Centar za mlade Teslić – Nukleus teži jačanju kvaliteta rada s mladima i neformalnog učenja za mlade osobe.

Mladim osobama se nudi mogućnosti mobilnosti u svrhu učenja širom Evrope i izvan nje, a mladima i osobama koje rade s mladima mogućnosti razvijanja svojih ličnih vještina, kao i povećanje zapošljavanja kroz različite oblike saradnje, osposobljavanja i umrežavanja unutar i izvan Evrope.

Kristijan Kumović iz Teslića, trenutno student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu imao je priliku da ode u Jermeniju i provede nezaboravne dana na omladinskoj razmjeni “Youth Extremely Against Extremism” u organizaciji Armenian Progressive Youth i Iniziativa Democratica !

Vrijedno se radilo sa kolegama iz Jermenije, Gruzije, Кipra, Grčke, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i Makedonije. 

Kristijan ističe da su mu iskustvo i znanje koje je stekao na razmjeni zaista dragocjeno, te da je upoznao izvrsne mlade ljude kao i nove kulture. Podrška fonda “Mobilnost za mlade” mi je mnogo značila, i ovakav način podrške zaista je odličan i značajan za mlade koji žele da učestvuju na raznim treninzima, seminarima, edukacijama širom Evrope i dalje…

Koordinator fonda Slaven Jelić kaže da je ovo novina i da će mladi iz Teslića sad imati još jednu podršku.
Mladi ljudi koji su studenti ili nezaposleni, veoma često nisu u mogućnosti da obezbijede novčana sredstva za putne troškove  koja su potrebna za odlazak na neki od seminara, treninga i edukacija. Ti troškovi znaju da budu nekoliko stotina KM. Fond će podržavati odlazak na svaki program mobilnosti gdje se putni troškovi refundiraju, sredstva iz ovog Fonda su kružna i svaka podrška po završetku mobilnosti i podnošenju izvještaja vraćaju se ponovo u fond. Na ovaj način dajemo podršku mladima za njihov razvoj a sama procedura podnošenja zahtjeva za podršku je veoma jednostavna, svi koji budu zainteresovani mogu kontaktirati Centar za mlade, ističe Jelić.

Centar za mlade Teslić – Nukleus jedan je od prvih u Bosni i Hercegovini koji na ovakav način daje podršku mladima.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE SA RAZMJENE U JERMENIJI:

No Comments

Post A Comment