Obuka o digitalnim pravima za novinare u Bosni i Hercegovini

Obuka o digitalnim pravima za novinare u Bosni i Hercegovini

 Rok prijave 31.08.2023


Trening

Bjelašnica

Bosnia and Herzegovina

BIRN Bosne i Hercegovine poziva novinare, predstavnike nevladinih organizacija i aktiviste iz cijele BiH da se prijave na trodnevni program obuke o digitalnim pravima i pitanjima usko povezanim s kršenjem sloboda u digitalnom prostoru na Balkanu koja će se održati na Bjelašnici od 29. septembra do 1. oktobra 2023. godine.

Trening BIRN-a BiH pružit će za oko deset odabranih novinara, predstavnika nevladinih organizacija i aktivista iz Bosne i Hercegovine sveobuhvatno razumijevanje mogućih rizika, što će im pomoći u efikasnijoj identifikaciji i izvještavanju o kršenjima digitalnih prava. Novinari posebno imaju ključnu ulogu u podizanju javne svijesti i pokretanju promjena. Pružajući im potrebne vještine i znanja, ovaj trening će omogućiti realizaciju upečatljivih priča i sadržaja koji mogu doprinijeti informiranijoj javnoj debati i na kraju dovesti do promjena politika koje štite i promoviraju digitalna prava u Bosni i Hercegovini i na Balkanu.

Trening će se održati na Bjelašnici (Sarajevo), u BiH, od 29. septembra do 1. oktobra 2023. godine. Svi učesnici će se 2. oktobra 2023. godine pridružiti Forumu o upravljanju internetom u Bosni i Hercegovini u Sarajevu. Organizator će pokriti putne troškove, te troškove hrane i smještaja za izabrane učesnike. Radni jezik treninga je bosanski, dok je poželjno poznavanje engleskog jezika.

Posljednjeg dana treninga učesnici će imati priliku da svoje ideje za priče i druge sadržaje prezentiraju BIRN-u BiH. Odabrani učesnici će dobiti mentorsku i finansijsku podršku da implementiraju svoje ideje u skladu s novostečenim znanjima u vezi s kršenjem ljudskih prava u digitalnom prostoru, kao što su sloboda izražavanja i sloboda medija, pristup informacijama, nasilje nad ženama i marginaliziranima, cyber prijetnje, strani maligni utjecaj (uključujući manipulaciju i propagandu).

Rok za prijavu je 31.8.2023.

Za više informacija i prijavu, posjetite službene stranice organizatora.


Preuzeto sa: Hocu.ba

No Comments

Post A Comment