Održana EDUKACIJA MLADIH O RADNIM PRAVIMA I DIGITALIZACIJI

Održana EDUKACIJA MLADIH O RADNIM PRAVIMA I DIGITALIZACIJI

 U sklopu projekta „ Digitalna pismenost i radna prava u akciji“ za mlade od 18 do 25. godina dana 28.03.24. godine održana je “Edukacija mladih o radnim pravima i digitalizaciji u Centru za mlade Teslić.

Cilj projekta je edukacija mladih o radnim pravima i digitalizaciji, primjena digitalnih vještina u radnom kontekstu , stvaranje digitalne platforme za informisanje o radnim pravima, povećanje participacije ciljnih grupa i formiranje lokalnih partnerstava.

Na edukaciji predstavljena je i analiza ankete koja je sprovedena a u vezi sa stanjem radnih i ljudskih prava i digitalizaciju u opštini Teslić za ciljnu grupu mladi od 17 – 25 godina. Zaključeno je da bi edukacije za mlade iz oblasti radnih prava i digitalizacije u velikoj mjeri doprinjele da se mladi upoznaju o tome kako osvariti a i zaštiti svoja prava, da digitalna prava  mogu da posluže  za ostvarivanje njihovih radnih prava.  Mladi su jasno izrazili svoje mišljenje, a na temelju tog mišljenja je potrebno djelovati i preuzeti dalje korake.

Učesnici edukacije na jednom mjestu detaljno su mogli dobiti znanje o svojim radnim pravima,  i postati digitalno pismeniji. Stvaranjem digitalne platforme kroz projekat pružit će ciljnim grupama lako dostupan izvor informacija o radnim pravima. 

Radionica“ Edukacija mladih o radnim pravima i digitalizaciji“ ne samo da je pružila korisne informacije i resurse mladima, već je također postavila temelje za buduće edukacije. Plan je da kroz edukacije prođe najmanje 45 mladih osoba.

Projekat „ Digitalna pismenost i radna prava u akciji“ je podržan od strane Evropske unije u BiH u okviru projekta „EU Podrška Unapređenju Radnih i Ljudskih Prava kroz Digitalizaciju“.

Udruženje za razvoj unapređene i podršku zajednice.

No Comments

Post A Comment