Predstavnici “Nukleusa” na treningu izgradnje kapaciteta

Predstavnici “Nukleusa” na treningu izgradnje kapaciteta

U periodu od 23.06.2021. do 25.06.2021. godine u hotelu ,,Vidović“ u Banjoj Luci, Institut za razvoj mladih i zajednice ,,Perpetuum mobile“ Banja Luka organizovao je trening na temu ,,Izgradnja kapaciteta iz oblasti pisanja projektnih prijedloga.“ Cilj treninga bio je da mladi ljudi steknu osnovna znanja u oblasti pisanja projektnih prijedloga. Treningu su prisustvovali predstavnici Ogranizacija mladih iz cijele Republike Srpske. Ispred Centra za mlade Teslić koji je pri Odjeljenju za društvene djelatnosti opštinske uprave Teslić prisustvovale su Violeta Borić, slubenik u opštinskoj upravi Teslić i Tamara Miljić, predstavnik Centra za mlade Teslić i koordinatorica Omladinske banke Teslić.

Prvi dan seminara (treninga) održane su dvije radionice na kojima je bila predavač Draganom Dardić, predstavnica Helsinškog parlamenta građana Banja Luka. U sklopu prve radionice pod nazivom ,,Od ideje do projekta“ učesnici su imali priliku da nauče šta je to projekat, zašto se piše, kako odrediti ciljeve projekta, njihove uzroke i posljedice, šta su ciljne grupe, kao i to gdje sve mogu naći javne pozive donatora za projekte. U sklopu druge radione pod nazivom ,,Project Cycle Management (PCM)“ učesnici su podijeljeni u grupe, gdje je svaka grupa imala zadatak da osmisli projektni prijedlog i da napiše njegov osnovni cilj, te uzroke i posljedice problema. Nakon toga, svaka grupa je imala priliku da prikaže svoj projektni prijedlog.

Drugi dan seminara (treninga) održana je radionica pod nazivom ,,Izrada projektnog prijedloga“ pod vođstvom Dragane Dardić, predstavice Helsinškog parlamenta građana Banja Luka. U okviru ove radionice učesnici su naučili šta su to očekivani rezultati, šta su to projektne aktivnosti, koji su to rizici koji se mogu desiti pri realizaciji projekta, u kojem vremenskom periodu prijekat mora biti realizovan, te na koje sve načine možemo pratiti provedbu projekta i podnositi izvještaj donatoru. U sklopu ove radionice učesnici su na već predstavljenom projektnom prijedlogu razrađivali pomenute stavke. U sklopu druge radionice pod vođstvom Vanje Ilić, učesnici su naučili šta je budžet proijektnog prijedloga i kako se kreira budžet.

Treći dan seminara (treninga) pod vođstvom Vanje Ilić, učesnici su samostalno izrađivali budžet za projektni prijedlog koji su prethodno odredili, nakon čega je svaka grupa izložila svoj prijedlog budžeta. Na kraju treninga izvršena je evaluacija treninga, gdje su svi učesnici iznijeli mišljenje o stečenim znanjima tokom treninga.

No Comments

Post A Comment