Radionica: Energetska sigurnost u BiH

Radionica: Energetska sigurnost u BiH

Zajedno sa nama kreirajte energetski sigurnu BiH

Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 sa zadovoljstvom najavljuje interaktivnu radionicu posvećenu energetskoj sigurnosti i globalnim energetskim izazovima u 21. vijeku, pod nazivom „Energetska sigurnost – razmjena znanja“, a koja se održava u okviru projekta „Doprinos energetskoj sigurnosti (Security of Supply) kroz akciju poticanja zelene energetske tranzicije – SoS“.

Radionica će se održati u tri grada (Banja Luka – 05.12.2023., Sarajevo – 07.12.2023. i Brčko – 12.12.2023.), a moguće su prijave iz cijele BiH. Voditelj radionica je stručnjak, Prof. Dr. Petar Gvero, koji ima dugogodišnje iskustvo u sektoru energetike i koji će nam pomoći da bolje razumijemo energijske izazove, i teme poput prelaska na obnovljive izvore energije, uspostavljanje sigurnijeg snabdijevanja električnom energijom, jačanja infrastrukture, trgovine stakleničkim gasovima i uvođenje CBAM-a i druge, a sa kojima ćemo se bezupitno suočiti u narednim godinama.

Cilj radionica je potaknuti međusobnu saradnju i razmjenu znanja između lokalnih aktera (lokalnih vlasti, organizacija civilnog društva, predstavnika malih i srednjih preduzeća, akademske zajednice i građana). Ova radionica osmišljena je tako da pruži duboko razumijevanje energetske sigurnosti i energetske tranzicije BiH, te evropskih i bosanskohercegovačkih energetskih politika. Učesnici će imati priliku da diskutuju o najnovijim dešavanjima i globalnim trendovima u energetskom sektoru, te da istraže odnos između energetske tranzicije i sigurnosti, sa posebnim fokusom na analizu savremenih sukoba i kriza .

Kada građani i zajednice aktivno učestvuju u oblikovanju energetskih politika i odluka, mogu se zalagati za održivije i otpornije energetske sisteme, koji su manje osjetljivi na poremećaje u snabdijevanju ili česte promjene u cijenama, te doprinijeti stvaranju promjena. Svi učesnici će imati priliku da učestvuju u kreiranju struktuisanog seta inicijativa koje će se potom zagovarati ka višim nivoima vlasti. S tim u vezi, svaki učesnik će dati svoj doprinos u kreiranju novih politika i mijenjanju trenutnog stanja energetskog sektora u pogledu sigurnosti, a koje se tiče svih nas.

  • U fokusu radionice su ključne teme koje se odnose na energetsku sigurnost, uključujući energetske politike, Zelenu agendu za Zapadni Balkan i Evropski zeleni dogovor, energetsku krizu, zelenu energetsku tranziciju i prilike za obnovljive izvore energije u BiH, pitanje energetskog siromaštva i mnoge druge.

Ukoliko ste spremni da sa nama zajedno mijenjate budućnost, podijelite svoja znanja/iskustva sa ostalim učesnicima ili samo imate upitnike iznad glave kada se spomenu navedene teme, onda je ovo prava prilika za Vas.

Učešće je moguće uzeti na samo jednoj radionici, s ciljem osiguravanja što većem broju lokalnih aktera razmjenu znanja i priliku za učestvovanje u kreiranju inicijativa ka višim nivoima vlasti.

Prijavni obrazac sa informacijama o održavanju radionica je dostupan ovdje!

Rok za prijavu ističe 5 dana prije svakog od tri termina održavanja radionice.

Ovaj projekat se implementira uz podršku regionalnog projekta SMART Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Molimo Vas da ovoj iznimno važnoj temi posvetite pažnju, na čemu smo Vam unaprijed zahvalni.

Kontakt osobe za sva dodatana pitanja su Ajla Sijarić (ajla.sijaric@cener21.ba) i Šejla Aganović-Hajdin (sejla.aganovic.hajdin@cener21.ba).

Izvor: Saopštenje


Preuzeto sa: Mladibl.com

No Comments

Post A Comment