Trinacionalni susret mladih „Rat(ovi) u Evropi. Zajedničko iskustvo, zajedničko sjećanje? – Njemačka, Francuska, Bosna i Hercegovina“

Trinacionalni susret mladih „Rat(ovi) u Evropi. Zajedničko iskustvo, zajedničko sjećanje? – Njemačka, Francuska, Bosna i Hercegovina“

Trinacionalni susret mladih „Rat(ovi) u Europi. Zajedničko iskustvo, zajedničko sjećanje? – Njemačka, Francuska, Bosna i Hercegovina“

Od 9. oktobra do 18. oktobra 2023. (povratak 19. oktobra)

U sklopu projekta “Rat(ovi) u Europi – Zajedničko iskustvo, zajedničko sjećanje? “, Francusko-njemačkog ureda za mlade (OFAJ) i Zaklade Sjećanje, Odgovornost i Budućnost (Stiftung Erinnerung, Verantwortung, Zukunft ili EVZ) pozivaju mlade od 18 do 24 godine da se prijave za sudjelovanje na međunarodno studijsko putovanje koje će se održati od 9. do 18. oktobra na engleskom jeziku.

O čemu se radi ? Krenut ćemo na nezaboravno putovanje s drugim mladim ljudima iz Njemačke, Francuske i Bosne i Hercegovine: 10 dana, 5 gradova, 3 zemlje, i putovati kroz Europu: od Zapada do Istoka. Otkrit ćemo izuzetna povijesna mjesta, simbole vojnih sukoba Europe 20. stoljeća, kako bismo spoznali priče historijskih spomenika. Iskustvo bogato znanjem i prožeto smislom – od Pariza do Sarajeva preko Münchena!

Što vas čeka? Pitanja koje si postavljamo su: Koji odnos zemlje koje posjećujemo imaju spram rata i kako se nose s ratom? U središtu pozornosti bit će priče iz Prvog i Drugog svjetskog rata, te Balkanskih ratova. Razgovarat ćemo i o ratu u Ukrajini. Želimo provesti ovo putovanje s vama, razmišljati s vama o sjećanju na ratove u Europi kroz različita mjesta, koja ćemo posjetiti i pokušati razumjeti kako ratovi utječu na povijest i identitet ljudi.

Na ovom putovanju imat ćete priliku steći nove interkulturalne vještine i otkriti koliko različitih interpretacija povijesti može biti. Zajedno želimo razgovarati o kulturi sjećanja koja se veže za naše zemlje porijekla i posvetiti se promišljanju bolje budućnosti.

Radujemo se vašem sudjelovanju!

Ovaj susret mladih održat će se na engleskom jeziku. Prijave su moguće do 8. septembra 2023.

KALENDAR

– Do 8. septembra 2023.: Rok za prijave putem obrasca

– 26. septembra 2023.: Prvi sastanak (online, 90 minuta)

– Od 9. do 18. oktobra 2023.: 10 dnevnih susreta mladih (Pariz, München, Beč, Zagreb, Sarajevo)

REGISTRACIJA

Ciljna skupina : Mladi od 18 do 24 godine, koji žive u Njemačkoj, Francuskoj i Bosni i Hercegovini, bez obzira na nacionalnost

Uslovi:

-Interes za prekogranične susrete i kulturu europskog sjećanja

– Poznavanje engleskog jezika (B2)

– Raspoloživost za sudjelovanje na prvom susretu mladih (90 minuta, online) koje će se održati 26. septembra 2023., kao i na putovanju u cijelosti.

OFAJ pokriva troškove smještaja (smještaj u dvokrevetnoj sobi, puni pansion), troškove vezane uz program, kao i troškove putovanja (putovanje u Pariz i povratak iz Sarajeva, maksimalno 400€). Putovanje od Pariza do Sarajeva će biti vlakom i autobusom, a organizirat će ga OFAJ.

Dolazak u Pariz 9. oktobra je do 18 sati, a povratak iz Sarajeva je predviđen 19. oktobra, nakon doručka. Očekuje se da će sudionici aktivno sudjelovati tokom cijelog putovanja.

Online registracija

Molimo Vas da svoje prijave pošaljete najkasnije do 8. septembra 2023 na link. Konačni odgovor na vaš zahtjev o sudjelovanju primit ćete prije 15. septembra.

KONTAKT

Anne Schindler (voditeljica projekta Living Memories)

Takav. +49 30 288 757 66

E-pošta: schindler@dfjw.org

Francusko-njemački ured za mlade

Molkenmarkt 1, 10179 Berlin

Preuzeto sa: SHL


Preuzeto sa: Mladibl.com

No Comments

Post A Comment