Vrijeme je za mlade!

Vrijeme je za mlade!

Da lokalne građanske inicijative imaju zaista smisla i utjecaja na lokalu, nesumnjivo dokazuje odziv mladih ljudi na radionice o građanskom aktivizmu i volontiranju koje su danas organizovane u prostorijama Omladinskog kluba Teslić.

O volontiranju kao alatu za postizanje pozitivnih promjena u društvu, ali i kao načinu sticanja vještina koje mladima omogućuju da budu konkuretniji na tržištu rada kada uplove u poslovne vode, govorilo se danas sa mladima iz Teslića i Banja Luke koji učestvuju u inicijativi Animiranje mladih u zajednici na društveno koristan angažman.

Dvije polaznice sedamnaeste generacije Uči, Misli i Djeluj! UMiD obuke za omladinske lidere, Anastasija Ćorović iz Banja Luke i Svetlana Đurić iz Teslića udružile su snage i spojile ideje u jedinstvenu lokalnu građansku inicijativu koja će mlade bolje upoznati sa ulogom koju pojedinci imaju u društvu, ali i animirati mlade da se uključe aktivnije u društvene procese.

ana2

“Danas smo imali radionice o volontiranju i upravo je u toku zajedničko iscrtavanje murala u Centru za mlade u Tesliću. Anastasija i ja provodimo lokalnu građansku inicijativu koja je na sve prisutne ostavila pozitivan utisak. Inicijativa je namijenjena mladima, našim vršnjacima i željele smo da širimo vidike da je volontiranje važno. Mural nosi simboličnu poruku koja kaže Vrijeme je za mlade! Meni je ovo prvi projekt koji sam pisala i provodim i srećna sam što imam ovu priliku. Za mene je ovo iskustvo veliki izlazak iz zone komfora, ali želim pozvati i druge mlade da urade isto. Osjećaj je nevjerovatan”, kaže Svetlana Đurić.

rad

Provedbi inicijative u Tesliću podršku je pružio i Omladinski klub Teslić, a današnje aktivnosti održane su u prostorijama novootvorenog Centra za mlade.

“Današnja edukacija mi je bila od koristi i svakako je motiv da nastavim da se bavim aktivizmom i volontiranjem. Saznala sam mnogo novih informacija, stekla nove prijatelje u rodnom gradu i radila na svojim vještinama. Mural Vrijeme je za mlade ostaje u našem centru kao podsjetnik svima nama da su mladi budućnost i da trebamo imati puno povjerenje u mlade, jer su oni snaga i ideal kojem trebamo težiti u društvu”, istakla je Lana Zovko, generalna sekretarka Omladinskog kluba Teslić.

Do kraja lokalne građanske inicijative Anastasija i Svetlana će, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT i Ambasade Kraljevine Švedske, organizirati radionice i u Banjoj Luci gdje će mladi imati nove prilike da učvrste prijateljstva započeta danas.

Institut za razvoj mladih KULT još jednom želi naglasiti poruku s murala koju su osmislili ovi mladi, jer čvrsto vjerujemo da je svako vrijeme – vrijeme za mlade.

Mentorska i finansijska podrška lokalnim građanskim inicijativama u okviru UMiD obuke za omladinske lidere nastavak je Insistutovog kontinuriranog ulaganja u ideje mladih.

No Comments

Post A Comment