Zašto se trebaš prijaviti na poziv Omladinske banke?

Zašto se trebaš prijaviti na poziv Omladinske banke?

Dok čekamo tvoje ideje i prijedloge, prenosimo ti razgovor sa Sanjom Kojić, koordinatoricom programa Omladinske banke u Fondaciji Mozaik. Otkrila nam je zašto se mladi prijavljuju na pozive Omladinske banke, šta sve tamo nauče i kako OB radi na sprječavanju štele. Ove i još mnoge zanimljive informacije čekaju te u intervjuu koji slijedi. Sigurno ćeš puno bolje upoznati našu Sanju koja volontira i radi u našem programu skoro 10 godina! 😊

Nadamo se da će te ovaj razgovor inspirisati da sa nama podijeliš svoje ideje.

Pogledaj trenutno otvoreni poziv za prijavu projekata: Preko 120.000 KM za društvene projekte mladih u 24 zajednice u BiH!

 

Ko je Sanja Kojić u Omladinskoj banci?

Nakon što sam sedam godina volontirala u programu Omladinske banke i prošla sve njegove korake, dobila sam priliku da radim godinu dana kao praktikantica u Fondaciji Mozaik. Jako sam ponosna na to koliko sam uspjela da unaprijedim i i sebe i sam program OB, što me je dovelo do toga da postanem asistentica, a od nedavno i koordinatorica programaUskoro slavim svojih 10 godina u Omladinskoj banci.✨✨

Zašto se mladi prijavljuju na pozive Omladinske banke?

Mladi su realizovali oko 3000 OB projekata u posljednjih 12 godina, širom Bosne i Hercegovine! Motivacija je kod svakog drugačija, ali su to uglavnom mladi koji žele nešto da promjene, traže prilike da realizuju svoje ideje sa željom da nekom pomognu, unaprijede mjesto u kojem žive i steknu nova korisna poznanstva i iskustva.

Osim što unapređuju svoje zajednice, šta mlade aktivistkinje i aktivisti dobiju?

Mladi bivaju prepoznatljivi u svojoj zajednici kao uzori i pokretačice i pokretači promjena. Dobiju neprocjenjivo volontersko iskustvo koje im kasnije i te kako znači za CV. Takođe, saznaju vrlo brzo šta znači timski radunaprijede vještine koje nisu ni znali da imaju – kao što su koordinacija projekta, kreiranje i upravljanje budžetima, praćenje razvoja projekta i njegovih aktivnosti, odnosno monitoring i evaluacija, lobiranje, komunikacijske, digitalne i organizacijske vještine, kao i pisanje izvještaja.

Je li teško prijaviti projekat?

Za početak se trebaju registrovati u našoj lonac.pro zajednici za aktivizam i preduzetništvo. Taj proces je jednostavan kao da pravite profil na nekoj društvenoj mreži. Kad počnu pisati svoje aplikacije u loncu, imaju svu moguću pomoć, jer smo svaki od koraka koji ih čekaju detaljno objasnili u blogovima ili video-uputstvima u loncu. Tamo smo napravili i jedan blog, gdje skupljamo sva moguća pitanja mladih koji razmišljaju o pisanju projekta i dajemo im jasne odgovore. Ako nešto nije odgovoreno, onda nam opet mogu pisati u loncu ili na e-mail.

Koje su šanse da projekat bude odobren?

Velike! Čak 75% od apliciranih projekata u 2020. godini je odobreno i realizovano.🎈

Ima li štele prilikom odabira projekata?

To pitanje smo toliko često dobijali da smo uz pomoć naših omladinaca razvili slogan: bezštelne prilike za mlade!

Svi realizovani projekti širom Bosne i Hercegovine potvrđuju da svako ko ima dobru ideju, vrijedan je, pošten i želi neku promjenu – to može i ostvariti kroz Omladinske banke. Naša lonac.pro zajednica nam u tome puno pomaže – tu možeš pronaći detalje svih projekata koje smo finansirali i stupiti u kontakt sa hiljadama mladih koji su provodili projekte.

Sve to lijepo zvuči, ali kako konkretno sprječavate štelu?

Mlade volonterke i volonteri iz Odbora Omladinskih banaka mentorišu prijavljene timove i pomažu da se zadovolje svi tehnički kriteriji. Onda, što sam sigurna da nema nigdje drugo na Balkanu nego samo u Omladinskoj banci, lansiraš svoju kampanju u loncu i pokušaš skupiti što više lajkova, tj. glasova. 😊 Projekti sa najvećim brojem glasova odmah po završetku kampanje i proglašenju pobjedničkih ideja potpisuju ugovor s Fondacijom Mozaik.

Tako da garantovano nema štele, jer ni Mozaik ni mladi iz Odbora ne donose finalnu odluku – odlučuje zajednica. Jako je bitno da mladi dobro objasne cilj svog projekta i koliko je važan za zajednicu, jer će im to sigurno donijeti više glasova! Ukupan broj glasova je, na kraju glavni, kriterij za finansiranje.

Podijeli s nama i svoja iskustva apliciranja na poziv Omladinske banke 🙂

Pogledaj ovdje:

No Comments

Post A Comment